Ризики для здоров’я та правові аспекти безпечного споживання безалкогольних енергетичних напоїв

  • Автори: Т.В. Адамчук, С.М. Кузьминський, Т.О. Щуцька
  • УДК: 614.3:613:3
  • DOI: 10.33273/2663-9726-2020-52-1-26-31
Завантажити прикріплення:

ДП «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І.Медведя Міністерства охорони здоров'я України», м. Київ, Україна

РЕЗЮМЕ. Мета роботи. Провести аналіз досліджень з безпеки основних складових енергетичних напоїв, здійснених різними міжнародними науковими установами. Порівняти європейське та українське законодавствo щодо регулювання безпечного споживання енергетичних напоїв.

Матеріали і методи. Аналіз наукової літератури, а також європейських та українських нормативних актів щодо безпечності та регламентації енергетичних напоїв.

Результати. Енергетичний безалкогольний напій – це такий, який завдяки спеціальним інгредієнтам активізує фізіологічні функції організму людини. Основними його складовими є кофеїн, таурин, глюкуронолактон, екстракти женьшеню, гуарани та вітаміни групи В.

Оцінка безпечності кофеїну проводилась багатьма науковими організаціями. Міжнародне агентство з вивчення раку (IARC) у 1991 році дійшло висновку, що кофеїн не класифікується як канцероген для людини. Європейський орган з питань безпечності харчових продуктів (EFSA) провів всеохоплююче і поглиблене дослідження щодо безпечності кофеїну. Основні висновки цього дослідження: разові дози кофеїну до 200 мг (близько 3 мг/кг маси тіла для дорослого вагою 70 кг) не викликають побоювань з безпеки, регулярне споживання кофеїну в дозі до 400 мг на день не викликає побоювань щодо безпечності для невагітних дорослих, регулярне споживання кофеїну в дозі до 200 мг на день вагітними жінками не викликає побоювань щодо безпеки плода, жінками, що годують, не викликають побоювань з безпеки немовлят на грудному вигодовуванні; для підлітків підставою для визначення безпечних разових доз кофеїну і його добового надходження може служити надходження кофеїну в кількостях, що не викликають побоювань для споживання кофеїну дорослими (3 мг/кг маси тіла в день), інші компоненти енергетичних напоїв у типових для таких напоїв концентраціях (близько 300-320, 4000 і 2400 мг/л кофеїну, таурину і D-глюкуроніл-γ-лактону відповідно), а також алкоголь у дозах до 0,65 г/кг маси тіла не впливають на безпечність надходження разових доз кофеїну (до 200 мг).

Висновки. Основні вимоги, які регулюють безпечне споживання енергетичних напоїв, стосуються їхнього маркування. З метою досягнення високого рівня захисту здоров’я споживачів, гарантування їхніх прав на одержання достовірної інформації для забезпечення можливості зробити свідомий вибір безпечних для них продуктів, виробники енергетичних напоїв повинні інформувати споживачів про свою продукцію і про необхідність дотримання рекомендованих норм споживання цих напоїв.

Ключові слова: енергетичні напої, кофеїн, безпечність, ризики, маркування.

 

1 (52) - Оригінальні дослідження